Yılların Deneyimi
+
Rinoplasti, öngörülebilir sonuçlar elde edilen bir operasyondur. Burun dinamik bir organdır ve cerrah, yara iyileşmesi sonrası burun şeklini uzun dönemde tahmin edebilir. Cerrah, hastanın ihtiyacına göre düzenli aralıklarla hasta kontrolü yapar, ilk 3 hafta içinde daha sık kontrol edilir. Rutin takip protokolüne göre hasta 6. haftada, 3. ayda, 6. ayda, 1. yılda ve sonrasında yılda bir kez kontrol edilir. Bu protokolle hasta ve cerrah birlikte operasyon sonuçlarını değerlendirebilir.
Sürekli spor yapanlar da rinoplasti operasyonu geçirebilirler. "Burun estetiği sonrası ne zaman spor yapmaya başlayabilirim?" sorusu oldukça farklılık gösterebilir. Spora geri dönüş, yapılan spora göre değişir. Yürüyüşe Geri Dönüş Günlük rutininizdeki yürüyüşlere operasyondan 4 gün sonra geri dönebilirsiniz, sakin yürüyüşlerin ödem azaltma özelliği nedeniyle faydalı olacaktır. Hızlı yürüyüş için solunumu hızlandırmanız gerektiğinde operasyondan 6 hafta sonra önerilir. Koşuya Geri Dönüş Koşu için, operasyondan 6 hafta sonra uygun olduğu söylenebilir. Tempo artışı için önce başınızda basınç hissetmediğinizden emin olun. Sorun yoksa, sizi hiçbir şey durduramaz. Yüzmeye Geri Dönüş Yüzme için, operasyondan 4 hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz. Dikkatli ve sakin bir şekilde yüzmelisiniz. Zıplama gibi durumlarda burun üzerinde travma oluşabilir. Fitness, Pilates ve Yoga'ya Geri Dönüş Pilates ve yoga için 6 hafta sonra, tüm vücudun hareket halinde olduğu veya yüksek ağırlıklarla yapılan fitness gibi sporlara 3 ay sonra başlamak uygun görülmektedir. Özellikle fitness ile ilgili olarak, yüzde basınç ve ödemde artış hissediliyorsa bir süre beklemek faydalı olacaktır. Futbol, Basketbol ve Voleybol'a Geri Dönüş Topla oynanan takım sporlarında en büyük tehlike buruna gelen top darbesidir. Bunu önlemek çok önemlidir. Dikkatli olursanız, 4 ay sonra geri dönebilirsiniz. Burun ödemizinde artış olursa, bir süre beklemek faydalı olacaktır. Yukarıda bahsedilen sporlar dışındaki sporlara, vücudun yoğun kullanımı ve etki olasılığı göz önünde bulundurularak 6 hafta sonra geri dönüş yapılabilir. Rinoplasti sonrası yapılan tüm sporlar için kritik nokta dikkatli olmaktır.
Doktor Seçimi Operasyonunuzu gerçekleştirecek doktorun uzmanlık alanı, doktorun belirli bir ilgi alanına sahip olup olmadığı, kaç yıldır ve ne sıklıkla rinoplasti operasyonu gerçekleştirdiği, operasyonlarından aldığı geri bildirimler, yorumlar, hasta değerlendirmeleri ve hastaların uzun vadeli sonuçları (en önemlisi) doktor seçiminde önemli kriterlerdir.
İletişim Seçtiğiniz klinikle rahatlıkla iletişim kurabilmek ve gerektiğinde doğrudan doktorunuzla iletişim kurabilmek, klinik seçiminde en önemli faktörlerden biridir. Klinikle iletişim bilgilerinizi bırakmak ve gerektiğinde size ulaşmalarını talep etmek, her iki taraf için de kolaylık sağlayacaktır. Sizi ciddiye alan ve sorularınıza doğrudan cevap veren bir doktorla çalışmak, operasyon sonucunuz için çok önemlidir.
Güven Tercih ettiğiniz klinikteki ortam ve personel size güven vermelidir ve olumsuz bir durumda sizi yarı yolda bırakmamalıdır. Doktorunuzun eski hastalarının resimlerini istemek size güven verecektir.
Simülasyon Programı Bir simülasyon programı kullanan bir kliniği tercih etmenizi öneririz. Çünkü bu program sayesinde operasyon sonrası yaklaşık bir görüntü elde edilebilir. Bu yaklaşık görüntü size fikir verebilir ve doktorunuzun tarzınızı anlamasına yardımcı olur.
Burun Estetiği Sonrası Son Şekil Ne Zaman Oturur? Estetik operasyonunuzdan sonra bazı ödemlerin ve hafif morlukların oluşması çok doğaldır. Bu sonuçları görmeden önce sizi endişelendirmemelidir. İlk 3 gün boyunca yüzünüzde şişlik olacak ve üçüncü günün sonunda şişlik hızla azalacaktır. Morluk beklenmese de genellikle 5 ila 7 gün içinde çözülür. Cilt tipine göre değişmekle birlikte, normal yaşamınıza 2-3 hafta sonunda geri dönebilirsiniz. Burnunuzun uygun şekle gelmesi için tahmin edilebilecek zaman yaklaşık 1 yıldır. Bu süre zarfında, diyet, uyku düzenleri ve bol sıvı tüketimi zamanı kısaltacaktır.
Evet, yapabilirsiniz. Yaşadığınız yerde serin bir yer olması yeterlidir. Yeni operasyon geçirmiş bir burun doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. İlk 6 hafta güneşe çıkmadan önce yüzünüze 50 faktörlü güneş kremi kullanmanızı öneririz. Deniz suyu, burun içi yapıların işlevlerinin kazanılmasını hızlandıracağı için operasyondan 4 hafta sonra yüzmeyi öneririz. Operasyondan 3 ay sonra hafif çerçeveli güneş gözlüğü takabilirsiniz.
Burun estetiği operasyonları sonrasında toplumda korkutucu görünen tampon uygulaması, operasyon sonrasında kanamayı durdurmak için konulan bir malzemedir ve bu da oldukça doğaldır. Bugünkü yazımızda buffer uygulamasının ne olduğundan ve neden endişelenecek bir şey olmadığından bahsedeceğiz. Peki Neden Tampon Kullanılmalı? Tamponun asıl amacı operasyon sonrası burunda yapışıklıkları önlemek, basınç uygulanarak oluşabilecek kanamayı en aza indirmek ve şekli korumaktır. Tampon korkusunun sebebi olan bez tamponlar yıllardır kullanılmamakta olup, gelişen teknoloji ile üretilen yeni nesil silikon destekler nefes almayı kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış olup çıkarıldığında ağrı yaratmamaktadır. Tüm bu nedenler göz önüne alındığında silikon desteği kullanımı hem gerekli hem de oldukça ağrısız bir yöntemdir. Silikondan yapılmış burun tamponunun çıkarılma süresi operasyondan sonraki 3 gündür. Silikon desteğinden sonra; Tampon ve burun ateli çıkarıldıktan sonra ayna karşısına geçtiğinizde muhtemelen şişlik ve ödem göreceksiniz. Sadece burnunuzda değil yüzünüzde de hafif şişlikler olabilir. Bu şişliklerin iyileşmesi için 2 ila 3 haftaya ihtiyacınız olacaktır. Aynı şekilde burun ateli ve silikon destekler sayesinde burnunuz oldukça dik olabilir. Bu durum 2-3 hafta sonra düzelecektir. Bu bilgilerin farkında olmanız ameliyat sonrasında kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Burnunuz 9 ay ila 1,5 yıl gibi bir sürede nihai sonuca ulaşacaktır.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Burun estetiği ameliyatınızdan sonra 1 yıla kadar geçen sürece iyileşme süreci denir. Burun ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir? Burun estetiği operasyonunuzu yaptırdığınız andan itibaren dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle yatma pozisyonuyla başlayabiliriz. Başınızın vücudunuzdan yüksekte olması şişlik oluşumunu azaltacaktır. Özellikle ameliyat sonrası taburculuğa kadar geçen süreçte buz uygulamak şişlik ve morlukları önemli ölçüde önler. Operasyondan 4 saat sonra su içebilir ve yemek yiyebilirsiniz. İlk öğünde yağlı ve ağır yemekler tercih edilmemelidir. Hastaneden Taburcu Olduktan Sonra; Burun ateli çıkana kadar evde de aynı şekilde başınızın vücudunuzdan yüksekte olması gerekir. Duş almanın bir sakıncası yoktur ancak burnunuza su kaçmayacak şekilde saçlarınızı yıkamalısınız. İlk hafta yüzünüze su gelmemesi tavsiye edilir. Dengeli ve düzenli beslenmeli, ağır yiyeceklerden kaçınmalısınız. Ödemin önlenmesi için bol su tüketimi önerilir. Burun Ateli ve Silikon destekler çıkarıldıktan sonra; En önemli faktör ise burun spreyidir. Çünkü burun estetiği ameliyatından sonra 6 hafta boyunca burun kendini nemlendiremez. 2 ay boyunca burun spreyleri öneriyoruz. İlk 2 hafta günde en az 10 defa, daha sonra günde 3 defa ilaçlama yapmanızı öneririz. Ayrıca doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanmanızı öneririz. Burnunuza yapacağınız dokunuşlar yumuşak olmalı, sert davranmamalısınız. Şişirmek, baş aşağı durmak, ağır yük taşımak kanama riskini artırabilir, bunlardan kaçınmalısınız. 3 ay boyunca gözlük kullanılmamalıdır. Doktorunuzun kontrollerine gelmeli ve gecikmemelisiniz. Kafanıza darbe almaktan kaçınmalısınız. Rinoplasti Sonrası Beslenme? Ameliyatınızdan sonra vücut yenilenmesini hızlandırmak için ağır yağlı yiyeceklerden uzak durmalı ve diyetinizde protein oranını arttırmalısınız. Sakız çiğnemeden çok çiğneme gerektiren gıdalara ara vermeniz önerilir. Aşırı tuzlu veya aşırı baharatlı yiyecek tüketiminizi azaltmalısınız. Alerjinizi tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak durmalı, gaz ve şişkinliğe neden olan yiyeceklerden de vazgeçmelisiniz. Burun estetiği ameliyatınızdan sonra alkol ve sigara tüketilmemeli, sigara dumanına maruz kalabileceğiniz ortamlardan uzak durulmalıdır. Sigara dumanı iyileşme sürecini ciddi şekilde etkiler ve geciktirir.
Ameliyattan Önce Kaçınmanız Gerekenler Sigara, kaçınılması gerekenler listesinin başında gelir. Burun estetiği ameliyatınızdan 1 hafta önce sigarayı bırakmanız tavsiye edilir. Aspirin gibi kanı sulandırıcı özelliği olan ilaçlar 10 gün önceden kesilmelidir. Operasyon sırasında bitki çaylarının kanamayı yoğunlaştırdığı bilinmektedir, operasyondan 1 hafta önce bırakmalısınız. Alkol tüketimini 2 gün önceden bırakmalısınız. Ameliyat Günü Yapılması Gerekenler Ameliyattan 8 saat önce yemek yemeyi bırakmış olmanız gerekir. Operasyon günü makyaj yapılmamalıdır. Yanınızda olacak kişinin pozitif enerjili biri olduğundan emin olmalısınız. Operasyon öncesinde onam ve anestezi formlarını dikkatlice okuyup imzalamanız gerekmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatına Uygun Olmayan Kişiler: Herkes burun estetiği ameliyatı olabilir. Genel anestezi hassasiyeti olan ve yüksek risk grubunda olanlar, Hamile veya yeni doğum yapmış olanlar, Kalp ve kan hastalıkları olanlar, Psikolojik rahatsızlığı olanlar (psikolog heyeti tarafından onaylananlar hariç), 16 yaşını doldurmamış olanlar kadınlarda 17, erkeklerde ise 17'dir.
Deviasyon burun kemiğinin eğriliğidir. Bazı sorunlara yol açan bir durumdur. Bu yazımızda eğriliğin tam olarak ne olduğunu açıklamadan önce sağlıklı bir burun yapısının nasıl olması gerektiğini anlatabiliriz. Sağlıklı bir burun yapısında iki ayrı hava girişi de arkaya doğru genişliyor. Genişleyen bu bölüm, gelen havanın ısıtılmasını, nemlendirilmesini ve koku alma bölgesine gönderilmesini sağlar. Ayrıca hava ile alınan 5 mikrondan büyük parçacıklar burun mukozasındaki mukoid salgılar yardımıyla tutularak süzülür. Böylece akciğerlere aktarılan hava temiz ve belirli bir kalitede olur. Solunum ve akciğerlerimizin sağlığı alınan havanın kalitesiyle ilişkilidir. Burunda septum dediğimiz bölge, burnu iki hava girişine bölen, burun deliklerinin ortasında yer alan ve burun bölgesine kadar uzanan kıkırdak ve kemik yapıdır. Eğik burunda bu yapı olması gerektiği yerde değildir. Orta hat duruşu az çok yana doğru eğilmiş olabilir. Hava akışında sorun yaratan burun kemiği eğriliği temel olarak hava akışını engeller. Sapma Neden Oluşur? Kalıtsal özelliklerden veya asimetrik yüz şekillerinden dolayı sapma meydana gelebilir. Ayrıca hayatın ilerleyen dönemlerinde, genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde, buruna dışarıdan alınan darbeler sonucu deviasyon meydana gelebilir. Burun gelişimi kadınlarda 16, erkeklerde 17 yaşına kadar devam eder. Çocukluk döneminde buruna alınan darbe 1 milimetrelik kaymaya sebep olabilir. Bu kaymalar dikkate alınmazsa burun yapısı geliştikçe kaymalar da büyümeye devam eder. Sapma, nefes alma gibi hayati bir durumu etkilediği için birçok soruna neden olabilir. Burun deviasyonunun neden olduğu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz; Burun tıkanıklığı ile kişi ağızdan nefes alır. Bu nedenle hava burundaki gibi ısıtılıp nemlendirilmez ve akciğere giden havanın kalitesi düşer. Bu da akciğerlerde ve solunum yollarında sorunlara neden olur. Hava kalitesinin düşük olması nedeniyle boğaz, gırtlak ve akciğer gibi organlar havanın kaliteli olmasını sağlamaya çalışır. Bu reaksiyonlara neden olabilir. Horlama sorunu ortaya çıkar. Nefes alma kalitesi düştükçe uyku kalitesi de düşer ve düzen bozulur. Gün içinde baş ağrısı, halsizlik hissi gibi pek çok durumla karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımı meydana gelebilir. Diyabet meydana gelebilir. Kalp sorunları ortaya çıkabilir. Burundan nefes alamayan kişi ağızdan nefes almak zorunda kalacaktır. Ağızdan nefes almanın bazı dezavantajları vardır. Bu olumsuz yönleri sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Kuru ağız. Nefes kokusu. Diş ve diş etleriyle ilgili sorunlar. Huzursuzluk. İştahsızlık. Hapşırma uyuyor. Kötü koku. Sapma Belirtileri Nelerdir? Deviasyon burnun dışından görülebilen bir sorundur. Burun kemiği eğriliği bu şekilde kendini gösterir. Ancak bazı durumlarda burunda bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde aktarabiliriz; Çift veya tek taraflı burun tıkanıklığı. Ağızdan nefes alma. Ağzı açık uyumak. Uyku apnesi ve horlama. Yorgunluk. Sinüs enfeksiyonunun sürekli tekrarlaması. Burunda ve yüzün orta kısmında ağrı. Deviasyon Ameliyatı Öncesi Süreç Deviasyon ameliyatı öncesinde yaşayabileceğiniz iyileşme süreci hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Ameliyatın olumlu ve olumsuz yönleri hakkında bilmeniz gerekenler. Yapılması zorunlu testler tamamlandı. Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır? Deviasyon ameliyatı genel veya lokal anestezi altında yapılabilen bir ameliyat türüdür. Anestezi sonrasında hastanın burnu içerisinde bir kesi yapılır ve bu kesiden kıkırdak zarına ulaşılır. Membran çıkarılır. Trapezoid kıkırdaklar çıkarılır. Bu kıkırdaklar alınırken burun desteklerinin korunması son derece önemlidir. Deviasyon Ameliyatı Sonrası Deviasyon ameliyatı sonrasında yüzde ödem ve morluk oluşması beklenmez. 3. gün silikon destekler alındıktan sonra hasta normal yaşantısına dönebilir. Toplamda 6-8 hafta boyunca uygulanan burun spreyleri ve burun içi nemlendiriciler burnun eski fonksiyonlarına kavuşmasına yardımcı olur.
Estetik Burun Estetiği Kozmetik burun estetiği göze hoş gelmeyen, kişiye rahatsızlık veren yerlerin düzeltilmesini sağlayan bir estetiktir. İstenmeyen kısımlar cerrahi müdahale ile düzeltilir. Estetik burun estetiği kişiye özeldir. Asimetrik burun Gereğinden büyük veya küçük burun, Kavisli veya çarpık burun, Çok büyük burun delikleri estetik rinoplastinin başlıca nedenleridir. Fonksiyonel Rinoplasti Nedir? Fonksiyonel burun estetiği ise çeşitli solunum sorunlarına karşı yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu tür operasyonlarda öncelikli amaç solunum fonksiyonunun optimize edilmesi olup, hastanın istemesi halinde şekil düzeltmeleri de yapılabilmektedir. Kişide hem şekil bozukluğu hem de nefes alma sorunu mevcutsa estetik burun estetiği ve fonksiyonel burun estetiği aynı anda uygulanabilir. Her iki türün amacı farklı olsa da süreçleri oldukça benzerdir. Fonksiyonel burun estetiğinin başlıca nedenleri şunlardır; Ağır travmalar sonucu oluşan sorunlar, Solunum yolunu tıkayan kıkırdak sorunları olanlar, Daha önce yapılmış ancak başarısızlıkla sonuçlanan burun estetiği revizyonlarıdır.
Nazal Kapak Darlığı Nedir? Sebepler neler? Nazal Valf darlığı burun deliklerinin dar olmasıyla açıklanabilir. Burun girişinin dar olması nefes alma problemlerini de beraberinde getirir. Fonksiyonel rinoplastiye neden olan bir sorun olan Nazal Valf, genellikle kronik nedenlerden, travmadan, burun eti büyüklüğünden veya yanlış rinoplastiden kaynaklanır. Nazal Kapak Darlığı Nasıl Anlaşılır? Fonksiyonel burun estetiğine neden olan sorunlar genellikle uyku sırasında ortaya çıkar. Dinlenememe, horlama, ağızdan nefes almanın yol açtığı ağız sorunları ve burun tıkanıklığı burun valv probleminin belirtileridir. Erken yorgunluk da solunum problemlerine yol açtığı için gözlenir. Eğer bu belirtilerden bazıları sizde mevcutsa doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır. Burun Kapak problemi yaşadığınızın en kritik belirtilerinden biri derin nefes alırken burun köşelerinin çökerek burun kemiğine yapışmasıdır. Burun Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır? Burnunuzdaki bu durumdan kurtulmanın en kesin ve kalıcı çözümü küçük bir operasyon geçirmektir. İçine çöken zayıf noktalar kıkırdaklarla güçlendirilir, böylece çökme önlenir. Aynı zamanda darlığa neden olan faktörler varsa bunlar da ortadan kaldırılır. Fonksiyonel burun estetiği örneği olan bu işlemde burun şeklinize hiçbir şekilde müdahale edilmez, dilerseniz yeniden şekillendirme de yapılabilir. Bu ameliyatın sonunda tek amaç hastanın daha rahat nefes alabileceği bir burun ortaya çıkarmaktır.
En İyi Burun Estetiği Kriterleri Burun estetiği operasyonunu değerlendirirken dikkate alınması gereken bazı faktörler vardır. Öncelikle estetik burun subjektiftir, kişisel zevkler değişebileceği için ama fonksiyonel açıdan baktığımızda subjektif bir durum yoktur. Fonksiyonel açıdan iyi olan bir burun, rahat nefes alabilen, kanal açıları doğru olan bir burundur. Burun estetiğinin iyi olduğunu söyleyebilmek için bazı kriterlerin dikkate alınması gerekir. Bunlardan bazılarına aşağıda değindik. 1. Burun ameliyattan yıllar sonra bile şeklini korumalıdır. Burun estetiği operasyonunun ne kadar başarılı olduğunu gösteren en değerli parametre uzun süre (ömür boyu) şeklini bozmamasıdır. Operasyon sırasında göründüğü şekli uzun süre koruyabilen burun, en iyi burun özelliklerinden biridir. 2. Burun Ucu Bir karşılaştırma yaptığımızda kadınlar genellikle erkeklere göre daha açılı burun ucu isterler. Toplumda kadınların burun uçları ile dudakları arasındaki açının 95-105 derece arasında olması istendiği bilinmektedir. Erkekler için 90-95 derece istenilen açıdır. Bu nedenlerden dolayı burun ucunuzun dudaklarınızla yaptığı açı burun listemizde iyi bir yerdir. 3. Rinoplastinin Kişiye Uygunluğu Burunların hepsi birbirinden farklıdır. Çünkü herkesin yüzü benzersizdir. Hangi burun tercihinin size uygun olduğunu doktorunuzla görüşmeniz sırasında size söyleyecektir. Burun şekilleri yüz tiplerine uygun olduğundan bazen hayalinizdeki burun yüzünüze hiç sığmayabilir, mevcut durumdan daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle burun estetiğinin kişiye uygunluğu iyi bir burun için kriterler listemizde yer almaktadır. 4. Doğallık En iyi burunlar her zaman en doğal olanlardır. Ameliyat sonrasında çok sahte ve alakasız bir burunla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri de doğallıktır. 5. Kişisel Güzellik Algısı Güzellik algısı kişiseldir. En iyi burnu yaptırırken güzellik kavramını da hesaba katacaksak bu subjektiflikten ayrılamaz. Size güzel gelen bir burun başkasına güzel görünmeyebilir. Burada önemli olan bireyin kendini güzel hissetmesi ve istediğini elde edebilmesidir. Güzel bir burun uzun süre güzel kalırsa iyi bir burundur. En iyi burunlar listemizin diğer kriteri de bu nedenle güzellikten ayrı tutulamaz. 6. İşlevsellik Sadece burun estetiği istiyor olsanız da, ortaya çıkan burnun fonksiyonel gereksinimlerini mükemmel bir şekilde karşılayabilmesini istemelisiniz. Sonuç olarak nefes alamayan bir burnun estetik tatmini hiçbir zaman yeterli olmayacak, tam tersine sizi tekrar revizyon burun estetiği yaptırmaya zorlayacaktır. İyi fonksiyonel bir burun listemizin son üyesidir.
Riskler Nelerdir? Cerrahi müdahalelerde her zaman bazı riskler vardır. Bunların en büyük nedeni anesteziden kaynaklanan risklerdir. Yapılan test ve analizler ile bu riskleri en aza indirebilir ve sorunsuz bir operasyon geçirebilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta, hastalıklarınız hakkında doktorunuza bilgi vermenizdir. Her türlü rahatsızlığın neyle bağlantılı olabileceğini düşünmeden doktorunuza bildirmeniz, risklerden kolaylıkla kaçınmanızı sağlar. Öncelikle karşılaşılmasından korkulan risklerin başında ameliyat izi kalmaktadır. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte dikiş işlemlerinde iz kalma riski çok daha azdır. Yaşla ilgili bazı riskler de vardır. Örneğin kadınlarda 16, erkeklerde 17 yaşından küçük bireylerde olası bir burun ameliyatı, gelişimi henüz tamamlanmamış burun şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle 16 yaş altı bireyleri çok zor durumda olmadıkları sürece burun estetiği yaptırmamaları konusunda uyarıyoruz. Ayrıca yazımızda da belirttiğimiz gibi operasyon öncesi yapılması gerekenler, en az 6 ay sigara ve alkolden uzak durulmalı, en az 10 gün önceden aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar bırakılmalıdır. Tüm bu faktörlere dikkat ettiğimizde riskleri ortadan kaldırabilir ve operasyonunuzu güvenli bir şekilde geçirebilirsiniz. Yapmamız gereken nokta doktora karşı açık ve dürüst olmaktır. Eğer genetik bir hastalık yoksa operasyonun önündeki engelleri ortadan kaldırabiliyoruz. Burun Estetiğine Uygun Olmayan Hastalıklar Nelerdir? Kalp hastalıkları Günümüzde gelişen sağlık sektörü, bazı hastalıklarda burun estetiğini mümkün hale getirmiştir. Bunların başında kalp hastalığı olan kişiler geliyor. Farklı anestezi yöntemleriyle kalp hastalarına da burun estetiği yapılabilir. Mutlaka kalp doktorunuza danışarak gerekli tetkik ve analizlerle riskleri ortadan kaldırmalısınız. Diyabet Şeker hastalarının burun estetiği ameliyatı olmalarına herhangi bir engel yoktur ancak bilinmesi gereken nokta şeker hastalarında yaraların iyileşme sürecinin normalden daha uzun sürdüğüdür. Aynı zamanda vücut enfeksiyon riskine karşı daha az dirençli olur. Bu riskler ortadan kaldırılabilir ancak doktorunuzun talimatlarına dikkat etmeli ve talimatlara uymalısınız. Epilepsi Teorik olarak epilepsinin anesteziye ya da cerrahi müdahaleye engel bir durumu yoktur ancak operasyon sırasında oluşabilecek bir nöbet, epileptik nöbetlerin ne zaman gerçekleşeceği önceden tahmin edilemediği için hayati tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle gerekmedikçe herhangi bir operasyona girmemelerini öneriyoruz. Astım Aynı şekilde astım hastalığı da operasyon sırasında belirti vermeyen ve öngörülemeyen nöbetler durumunda hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle zorunlu durumlar dışında herhangi bir cerrahi müdahale önermiyoruz.
Burun estetiği operasyonu için minimum yaş sınırı kişiden kişiye biraz farklılık gösterse de genel olarak 16 diyebiliriz. Bunun temel nedeni ise gelişimin henüz tamamlanmamasıdır. Tam olarak gelişmemiş bir vücutta yapılan değişiklikler kemiklerin yanlış yerleşmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda revizyon işlemleri zorunlu hale gelebilir ve her iki taraf açısından da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ciddi bir travma ya da psikolojik etki olmadığı sürece 16 yaş altına operasyonu önermiyoruz. Rinoplasti Belli Bir Yaştan Sonra Yapılır mı? Burun estetiğinde alt sınırdan bahsetmiştik ama üst sınır var mı? Teorik olarak belirlenmiş bir üst sınır yoktur ancak 60 yaşından sonra vücut kendini yenileme gücünü kaybetmeye başlar. Bu durumun sonucunda yara izleri istenilen düzeyde iyileşmez ve istenilen sonuçlara ulaşmak zorlaşır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak 60 yaş sonrasında zorunlu durumlar dışında herhangi bir cerrahi operasyon önermiyoruz.
Burun Ameliyatı Sonrası Beslenmenin Önemi Burun estetiği ameliyatınızdan sonra bir süre yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz faydalı olabilir. Bu bölümde bir zorunluluk olmasa da beslenme konusunda önerilerde bulunacağız. Öncelikle daha önce de belirttiğimiz gibi sigara ve alkolün doğrudan bırakılması ve en az 6 ay süreyle tüketilmemesi önerilmektedir. Operasyondan sonraki ilk hafta özellikle hafif ve yumuşak yiyecekler tüketilmeli, ağır yağlı, aşırı tuz ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Diyetinizdeki protein miktarının artması iyileşme sürecinizi olumlu etkileyecek ve daha hızlı bir süreç yaşamanızı sağlayacaktır. Operasyonun ilk aşamalarında çok sıcak ürünlerin tüketilmesi önerilmez. Kanamaya neden olabilir. Aşırı çiğnemeyi gerektiren yiyeceklerden ve sakız çiğnemekten en az 1 ay uzak durulmalıdır. Ödeme neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden, soda gibi sodyum açısından zengin bileşenlerden uzak durulması önerilir. Bol C vitamini iyileşme sürecini olumlu etkileyecektir, mutlaka beslenmenize ekleyin. Alerjiniz varsa alerjinizi tetikleyecek yiyeceklerden uzak durmalısınız. Burun akıntısı, hapşırma, öksürme gibi refleksleri tetikleyebilecek yiyeceklerden en az 2 ay uzak durmalısınız. Su tüketimi hem ödemleriniz hem de iyileşme süreciniz açısından sizi iyi yönde etkileyecektir. Uzmanlar günde en az 3 litre su tüketmenizi öneriyor.
Geniş Burun Yapısının Nedenleri Geniş burun delikleri bazı durumlarda daha rahat nefes almayı sağlasa da estetik açıdan rahatsız edici düzeyde olabiliyor. Bu gibi durumlarda burun deliklerini küçültmeye yönelik operasyon yapılabilmektedir. Öncelikle burun deliklerinin geniş görünmesinin sebeplerinden bahsedelim. Bunun ilk ve temel nedeni elbette genetiktir. Eğer aile büyüklerinizde genelde böyle bir durum varsa sizde de yaşanması mümkündür. Bir diğer sebep ise burun ucunun düşük olmasıdır. Burun ucu yüksekliği doğru seviyede değilse burun ucunun çökmüş olması, burun kanatlarının daha geniş görünmesine neden olabilir. Bir diğer sebep ise burun ucunun fazla kalkık olmasıdır. Eğer delikler önden görünüyorsa bu hem görsel olarak rahatsız edici olabilir hem de burun deliklerinin olduğundan daha büyük görünmesini sağlayabilir. Burun Deliği Küçültme Estetiği Nasıl Yapılır? Burun deliklerinin küçültülmesi genellikle burun estetiğinin gerçekleştirildiği adımlardan biridir. Ancak kişi sadece burun deliklerinin küçültülmesini talep ediyorsa bu talebe yanıt verilmesi mümkündür. Peki bu nasıl yapılıyor? Bunun için burun ucunun kaldırılmasıyla çözülebilecek bir genişlikten bahsediyorsak, burun ucuna odaklanılarak işlem yapılır ancak bu şekilde çözülemeyen bir genişlik veya Burun ucunun yukarı kalkmasına izin verilmeyen durumlarda doku çıkarma işlemi uygulanır.
Rinoplasti Sonrası Şişlik, Morarma ve Ödemin Hızlı İyileşmesi Şişlik, morarma ve ödem, burun estetiği ameliyatı sonucunda en çok endişe duyulan durumlardır. Bunlar burun estetiğinin tamamen doğal sonuçlarıdır. Bu tür rahatsız edici durumlardan daha hızlı kurtulmak için yapılabilecek bazı kritik müdahaleler vardır. Bunlar sırasıyla; Detaylı bilgi için burun estetiği sonrası yapılması gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz. En az 6 ay sigara ve alkol tüketimini bırakmak, Dengeli ve düzenli beslenmek, Operasyon sonrası buz uygulaması yapmak, Doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan ve direktiflere uymak, Uyku düzeni, Su tüketimi vb. Bu öneriler ve doktorun talimatlarına uymak vücudunuzun en hızlı yenilenme sürecini destekleyecektir ancak unutulmaması gereken nokta, genetik farklılıklar ve yaş faktörlerine bağlı olarak iyileşme süresinin farklılık gösterebileceğidir. Şişliklerin geçmesi 3-4 gün, morlukların geçmesi 1 hafta, ödemlerin geçmesi ise 1-2 ay genel kabul gören sürelerdir. Bu süreler ortalama olarak verilmektedir ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. 1-1,5 yıl sonunda tamamen oturmuş bir burun göreceğinizi söyleyebiliriz.
Burun Çökmesi Nedir? Boksör burnu olarak bilinen semer burun deformitesi, burnunuzun kökü ile burun ucu arasındaki göz hizasındaki bölmenin çeşitli sebepler sonucu çökmesine verilen isimdir. Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan rahatsızlık veren boxer burnu, cerrahi müdahaleyle kolaylıkla kurtulabileceğiniz bir sorundur. Genel olarak kuvvetli bir darbe karşısında burun kemiğinin kırılması gibi travma sonucu oluşan burun çökmesi bazen genetik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Başarısız olan çok ince burun estetiği ameliyatı sonrasında da karşılaşılabilen burun çökmesi günümüz şartlarında kurtarılabilecek bir rahatsızlıktır. Burun Damlası Nasıl Düzeltilir? Boksör burnu (semer burun) sorununun giderilmesi diğer ameliyatlardan biraz farklıdır. Doktorunuzun tercihine göre burun kemerinin vücudunuzdan alınan kıkırdak veya başka şekilde temin edilen kıkırdak ile yeniden yapılandırılması gerekir. Kendi kıkırdağınıza sahip olmak oluşabilecek enfeksiyonları önlemek olabilir. Operasyon sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar veya yapılması gerekenler doktorunuz tarafından tarafınıza bildirilecektir. Operasyonda bazı farklılıklar olsa da estetik operasyon sonrası operasyona oldukça benzemektedir. Burun dikkatli bir şekilde korunmalı ve operasyon sonrası yapılması gerekenler yazımızdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Burun Deformitesi Nedir? Burun deformitesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Bunlar genetik nedenler, ağır darbeler ve travmalar olarak sıralanabilir. Çarpık burun şekli hem fonksiyonel hem de estetik açıdan rahatsız edici sonuçlara neden olabilir. Burun şeklinizi anlamak bazen gözle görülemeyebilir. Doğrudan bir hasar veya deformasyon yoksa; Nefes alma sorunları, Horlama, Burun deliklerinin aşırı derecede farklı olması, Uykuda dinlenememe, Burun ucunun düşük olması gibi nedenler de şekil bozukluğunun belirtileri olabilir.
Çarpık Burun Ameliyatı Nedir? Eğri burun sorununun temel nedeni ise alınan ağır darbelerdir. Eğer eğri bir burnunuz varsa muhtemelen estetik olarak sizi rahatsız ediyor ve fonksiyonel gereksinimlerini tam olarak karşılamıyor. Çarpık bir burun, nefes almada zorluk ya da tek taraftan nefes alamama gibi sorunları da beraberinde getirir. Kavisli burun ameliyatına septorinoplasti denir, bu ameliyatlarda burun kemiğindeki eğrilikler, çarpıklıklar ve şekil bozuklukları düzeltilir. Burun için hem estetik güzelliğe ulaşmak hem de fonksiyonel gereksinimlerinin tam olarak karşılanması mümkündür. Kırık Burun Ameliyatı Nedir? Kırık burunda ise durumlar biraz farklıdır. Hatta bazı durumlarda tamamen zarar görmüş kıkırdaklar kullanılamayabilir. Bu gibi durumlarda vücudunuzun başka yerlerinden alınan veya başka şekilde elde edilen kıkırdak yapının burun içerisine yerleştirilmesi söz konusu olabilir. Ağır darbeler sonucu kırılma meydana gelir. Belirtiler sıklıkla gözle görülür olmakla birlikte bazen morarma, şişlik, burun tıkanıklığı gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.
Sigara ve alkol tüketimi aslında sadece burun estetiği sonrasında değil her operasyon sonrasında tüketilmemesi gereken ürünlerdir. Bunun nedeni sigara ve alkolün iyileşme sürecini ciddi şekilde etkilemesi ve geciktirmesidir. Özellikle burun estetiğine baktığımızda sigara içmenin yarattığı sorunlar bununla bitmiyor. Sigara dumanına sürekli maruz kalmak enfeksiyon riskini artırır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kişinin pasif içici olarak ortamda bulunmaması gerektiğidir. Alkol vücutta su tutacağından ciltte kuruluk oluşturur. Bu da ödemin iyileşmesini engelleyen bir faktördür. Bu da ödemin iyileşmesini engelleyen bir faktördür. Tüm bu nedenlerden dolayı burun estetiği operasyonundan 1 ay önce ve 3 ay sonra sigara veya herhangi bir tütün ürününün içilmesine izin verilmemelidir. Mümkünse hasta bir daha sigara içmemelidir. Alkol tüketiminin en az 3 hafta süreyle durdurulması önerilir.
İlk Hafta Burun estetiği ameliyatından sonraki ilk günler her zaman iyi geçmeyebilir. Cerrahi müdahale sonrasında vücudun buna alışması gerekir ve ilk tepki hafif morluklar ve ödem olabilir. İlk hafta burun tıkanıklığı burundaki ödemden kaynaklanabilir, ödemin geçmesiyle bu durum ortadan kalkacaktır. İlk hafta burnunuz bantla kapatılacak ve burun ateli ile burnunuz desteklenecektir. Hafta sonunda doktor kontrolünde bant çıkarılıp atel çıkarıldıktan sonra daha rahat nefes almaya başlayacaksınız. Doktorunuzun verdiği ilaçları bu döneme kadar kullanmanız ağrılarınızı azaltacaktır. Operasyon sonrasında mide bulantınız yoksa 4 saat sonra yiyecek ve içecek tüketmeye başlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken veya spora dönüş yapılması gerekenleri diğer yazılarımızda bulabilirsiniz. İlk hafta mümkün olduğunca dinlenmenizi öneririz. İkinci Hafta İkinci haftanın başında aynada kendinizle buluşmaya başlayacaksınız. Burun çevresindeki şişlikler normale dönmeye başlayacak ve hafif morluklar kaybolmaya başlayacaktır. Sosyal hayatınıza ve iş yerinize dönüş bu hafta başlayabilir. Hala dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken bazı şeyler var. Örneğin spor faaliyetlerinize dönmek için henüz çok erken. Ağır işlerden uzak durmalısınız. Söylemesi tuhaf gelse de çok fazla gülmemeye dikkat etmelisiniz. Aslına bakılırsa dikkatli olmak gerekiyor çünkü gülmek burun bölgesinin çok fazla değişmesine neden olacaktır. Son olarak dar yakalı kıyafetleri giyip çıkarırken tehlikeli bir zemin oluşturmamak adına düğmeli ve düğmeli kıyafetler giymenizi öneririz. 1. Ayın Sonu Şişlik ve morluklar büyük oranda iyileşse de 1. ayın sonunda ödemlerinizden kurtulmama ihtimaliniz yüksektir. Bu nedenle mümkün olduğunca tuz, alkol, gazlı ve kafein bazlı içeceklerden bir süre uzak durmanız önerilir. Burun ucunda his kaybı olabilir ve bu his zamanla kaybolacaktır. 2. ve 3. Aylar Estetik operasyonunuzun üzerinden 2 ay geçti. Doktorunuzun onayı ile yavaş yavaş spor hayatınıza başlayabilirsiniz. Maalesef her spora 2 aydan sonra başlanamıyor. Burnunuza darbe alabileceğiniz sporlardan top sporları (futbol, basketbol, tenis, voleybol vb.) veya dövüş sporları bu döneme uygun değildir. Yüzme, hızlı yürüyüş gibi temasın az olduğu sporlara doktor onayı ile dönebilirsiniz. Artık ödeminiz önemli ölçüde azalacak ve 3. ay sonunda gözlük kullanımına dönebilirsiniz. 6-12 ay 6. aydan sonra kısıtlamalar büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Temas olasılığının daha yüksek olduğu sporlara geçiş yapabileceksiniz. Ancak ilk yıl dikkatli olmak gerekir. Nitekim burnun tam olarak yerine oturması 1 yılı bulan bir süreçtir. 1 yılın sonunda burnunuz tamamen oturmuş, hiçbir engele takılmadan yeni bir size merhaba diyebilirsiniz.
Burun Estetiği Operasyonu Sıklıkla Yaptığınız Ameliyatlar Arasında Mı? Uzmanlık alanımız olan NK Clinic burun estetiği çok sık yaptığımız bir operasyondur. Nitekim doktorumuz Nihat Kaya 10 yılı aşkın tecrübesiyle Rinoplasti konusunda uzmanlaşmıştır. Doktorunuzdan geçmiş operasyonlara ait görseller isteyebilir, güven vermesi açısından sosyal medya hesaplarını kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Burun Estetiği Ameliyatlarınızdan Sonra Ne Sıklıkta Revize Olmanız Gerekir? Burun estetiği ameliyatı sonrasında oluşabilecek en kötü senaryolardan biri revizyon ihtiyacıdır. Bu gibi durumlarda hasta için oldukça zor zamanlar yaşanacaktır. Bunu önlemek için doktorunuza burun estetiği operasyonlarından sonra ne sıklıkla revizyon yaptıklarını sormalısınız. Oransal olarak bu rakam ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur. Revizyon oranının düşük olması durumunda yapılan ameliyatların daha başarılı olduğu sonucuna varılabilir. Rinoplasti Operasyonu Öncesinde Simülasyon Kullanılıyor Mu? Simülasyon burun estetiğinin olmazsa olmazıdır. Bunun nedeni ise kişinin operasyon sonrasında nasıl bir görünümle karşılaşacağı konusunda fikir vermesidir. Yüzünüze yakışan burunlar arasında seçim yapmanızı kolaylaştıracak olan simülasyon, bazen istediğiniz burnun size uygun olmadığını da gösterebilmektedir. Hangi Dernek ve Derneklere Üyesiniz? Her alanda olduğu gibi plastik cerrahi alanında da dünyanın her yerinden uzmanların üye olduğu kuruluşlar, dernekler ve topluluklar bulunmaktadır. Doktorunuza hangi dernek ve derneklere üye olduğunu sorabilirsiniz. Cevapları size önemli önizlemeler verebilir. Yurt Dışından Gelen Hastalarınız Var mı? Doktorunuzun yurt dışında tanınıyor olması ve yurt dışından hasta alması da doktorunuzun itibarının ve başarısının yüksek olduğunun göstergesidir. Doktorunuza ne sıklıkta yabancı hasta geldiğini sorabilirsiniz. Sonuçtan Beklediğim Kadar Mutlu Olmazsam Seçeneklerim Nelerdir? Memnun kalınmayan estetik operasyonlar sonrasında yapılabilecek tek tedavi revizyon operasyonlarıdır. Bu konuda yapılacak durum değerlendirmesi, kişi ile doktor arasında konuşulduktan sonra kararlaştırılır.
Sapma nedir? Burun eğriliği olarak bilinen septum deviasyonu, burnun ortasındaki iki deliği ayıran düzgün olmayan kıkırdak yapısına verilen isimdir. Septum kıkırdağı, deviasyon kıkırdağının düzgün olmadığı anlamına gelir. Burun Eğrisiliği Nasıl Oluşur? Burun eğriliği temel olarak iki nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Birincisi genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkması, diğeri ise alınan darbeler sonucu ortaya çıkmasıdır. Her iki durumda da hem estetik hem de işlevsellik açısından sorun teşkil edebilir. Uyku sırasında dinlenememe, Horlama, Nefes almada zorluk gibi belirtiler görülür. Fiziksel ve Fonksiyonel Kayıplar Nelerdir? Nefes almakta zorluk çeken bir burun birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebilir. Örneğin yeterli oksijen alamayan vücut kendini sürekli yorgun hisseder, bağışıklık sistemi iyi çalışmaz ve erken yorgunluk gibi sorunları da beraberinde getirir. Uzun süre yeterli oksijeni alamayan akciğerler, ilerleyen yıllarda bazı akciğer sorunlarına neden olabilir. Burun Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır? Burundaki eğriliğin düzeltilmesi için yapılan operasyon burun estetiğine benzer şekilde ilerlemektedir. Her burun birbirinden farklı olduğu için bu farklılıklar incelenecek ve buna göre kişiye özel bir tedavi yöntemi sunulacaktır. Eğikliğin giderilmesinin yanı sıra şekil bozuklukları veya burun estetiği operasyonları da yapılabilmektedir. Her ikisi bir arada yapıldığında estetik ve fonksiyonel bir düzeltme elde edilebilir. Detayları doktorunuzla konuşmalı ve nihai karara varmalısınız.
İnce Deri Burun Estetiği İnce derili burun estetiği hakkında bilgi almadan önce burun derinizin ince mi yoksa kalın mı olduğunu bilmelisiniz. Ne yazık ki bunu kendi başınıza ölçmenin pratik bir yolu yok. Doktorunuzla yapacağınız görüşme sonunda size gerekli bilgileri verecek ve ona göre bir süreç devam edecektir. İnce Derili Burunların Avantajları ve Dezavantajları İnce derili burunların avantajları, kalın derili burunlara göre daha fazladır. Örneğin; İnce derili burunların iyileşme süreci kalın derili burunlara göre daha hızlıdır. Burun üzerine yapılabilecek operasyonlar ince derili kişilerde daha kolay yapılabilmektedir. Öte yandan ince derililerde yapılan doktor hatalarının ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle ince derili bireylerin doktor seçerken daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü ince deride hataya yer yoktur. İnce Derili Burun İyileşme Süreci İnce derili kişilerin iyileşme süreci, kalın derili kişilere göre daha hızlıdır. İnce derili kişilerde tahmini iyileşme süresi 6-12 ay iken, kalın derili kişilerde 1-2 yıl arasındadır. İnce Derili Burun Yapısına Sahip Olanlar Dikkat Etmeli Artık ince derili bir burnunuza sahip olduğunuzu öğrendiğinize göre doktor seçiminde dikkatli olmanız gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi ince tenli ciltlerde yapılan en ufak bir hata gözle görülür hale gelecektir.
Hayır. Rinoplasti kalıcıdır. Burun estetiğinde herhangi bir bozulma olacağını söyleyen doktorlara güvenmeyin. Operasyonunuzun sonuçları ömür boyu yanınızda kalacaktır. Ameliyatınızdan 1-2 yıl sonra yerine oturan son burnun hiçbir doğal nedenden dolayı değişmemesi gerekmektedir. Darbeye maruz kalan burunları düzeltmek mümkündür ancak ikincil bir ameliyat daha zordur.
Doğal burun kişiden kişiye değişen bir olgudur. Bunu etkileyen birçok faktör var. Bunlardan bazıları; Bu koşullar dikkate alınmadan doğal buruna ulaşmak mümkün değildir. Etnik köken, Yüz tipi, İnce/Kalın burun derisi vb. En iyi burun yazımızda da belirttiğimiz gibi doğallık iyi bir burnun şartları arasındadır. Burun estetiğinin doğallığını test etmenin en net kriteri hayatınıza yeni giren bireylerin burnunuz hakkında yaptığı yorumlardır. Eğer herhangi bir operasyon geçirdiğinizi düşünmüyorsa başarılı ve doğal bir burnunuza sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Burun estetiği operasyonları çoğunlukla kadınlar tarafından tercih edilse de erkekler burun estetiğini nadiren talep etmektedir. Araştırmalar erkek adaylara olan talebin yüzdesel olarak hızla arttığını gösteriyor. Estetik olarak aslında işlevsellik açısından durum pek de öyle değil. Erkek adaylar da uyku sorunları, horlama ve uykuda dinlenememe gibi nedenlerden dolayı sıklıkla burun estetiği ameliyatına girmektedir. Özellikle çocukluk döneminde çok fazla temas gerektiren spor dalları erkeklerde daha sık görüldüğünden, travmaya bağlı burun eğrilikleri veya kırıkları genellikle erkek adaylarda görülür. Teorik olarak erkeklerde yapılan burun estetiği operasyonları kadınlardan farklı değildir. Erkek hastalar daha rahat davranmaya eğilimlidir ve bu da iyileşme sürecini uzatır. Erkeklerde Burun Estetiği Nasıl Olmalı? Erkeklere özel olarak söylenebilecek ilk kriter burun ucu ile üst dudak arasındaki açının 90 -95 derece olmasıdır. Elbette bu bir zorunluluk değil ancak toplumda kabul edilen açı değerinin bu şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer nokta ise herhangi bir ünlüye benzeme çabasıyla hem erkeklere hem de kadınlara burun estetiği yapılmaması gerektiğidir. Yani her yüz birbirinden farklıdır ve her birine uygun burun şekilleri mevcuttur. Hayal ettiğiniz burnun yüzünüze uygun olduğundan emin olmamız gerekiyor.
Doktorun uzmanlık alanının ne olduğunu bilmek bu konuda kendinize olan güveninizin artmasına yardımcı olacaktır. Her cerrah burun estetiği konusunda uzman olmayabilir. Burun estetiği ciddi özveri gerektiren bir operasyon olduğundan doktorunuzun daha önceki burun estetiği operasyonu tecrübesini öğrenin. Geçmişteki hastaların öncesi/sonrası gibi fotoğraflarını isteyin. Revizyon Burun Estetiği Yüzünüzün en önemli yeri olan burnunuzu emanet edeceğiniz doktorunuzu seçerken risk almayın! NK Clinic olarak en yoğun çalışma alanımız burun estetiğidir. Doktorumuz Op. Dr. Nihat Kaya 10 yılı aşkın tecrübesiyle bu alanda hizmet vermeye devam etmektedir. Detaylı bilgi için kliniğimize gelebilir veya iletişim sayfamızdaki iletişim numaralarımızı arayabilirsiniz.
Sekonder rinoplasti ya da bilinen adıyla revizyon rinoplasti, daha önce burun estetiği operasyonu geçiren kişinin sonucu beğenmemesi, fonksiyonel ya da estetik açıdan rahatsız edici olması gibi nedenlerle yapılan estetik operasyondur. Sekonder rinoplasti gerektiren durumlardan bazıları şunlardır; Ciddi travma geçirmiş olmak, Başarısız burun estetiği, Buruna çok sert darbe alınması gibi durumlar revizyon burun estetiğini gerekli kılmaktadır. Sekonder rinoplasti ihtiyacının belirtileri, önceki operasyondan sonraki memnuniyetsizliktir. Bu estetik veya işlevsellik açısından olabilir. Ancak bir önceki ameliyatınızdan sonra en az 1 yıl beklemenizi tavsiye ettiğimizi söylemeliyiz. Çünkü burun uyumu genellikle 1 yıl sonra düzelecektir. Primer/Sekonder Rinoplastinin Farkları Nelerdir? Birincil dediğimiz ilk burun estetiği ameliyatınızla, ikincil ameliyatlarınız arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. İlkinin doktor yüzünden başarısız olması sizi ikinci bir ameliyat için korkutabilir. Korkmayın, buradayız! Revizyon burun estetiği, hem doktor hem de kişi açısından asıl ameliyatınıza göre çok daha zordur. Kıkırdakların çoğunun vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Operasyon sonrasında iyileşme süreci daha uzun ve zor olacaktır. Revizyon Rinoplasti Sekonder Rinoplasti Teorik olarak her iki ameliyatta kullanılan teknikler benzerdir. Bir gece hastanede kalmanız tavsiye edilir.
Piezo Rinoplasti Nedir? Piezo burun ameliyatı hakkında bilgi vermek için bu kavramın ne olduğunu açıklayarak başlayabiliriz. Piezo cerrahi rinoplasti, ameliyat sırasında burun kemiklerinin çekiç ve kesici ile kırılması işleminde motor sistemlerin kullanıldığı, bu sayede burun kemiklerinin görülerek milimetrik ölçümler yapılabileceği ve ameliyat sonrası şişlik ve morluk problemlerinin minimum düzeyde olduğu bir yöntemdir. Ultrasonik burun estetiğinde kemik kesme ve şekillendirme motor sistemlerle yapıldığı için burun kemikleri detaylı olarak görülebilmekte ve milimetrik ölçülerle kesilebilmektedir. Öte yandan piezo ultrasonik teknikle kemiklerin daha kontrollü kesilebilmesi, hedeflenen burun yapısına ulaşmada büyük faydalar sağlıyor. Ultrasonik piezo burun estetiğinin ne olduğuna dair bilgileri toplayacak olursak; Piezo burun ameliyatı ameliyatın daha verimli olmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknolojiyle yapılan ameliyatlarda ultrasonik ses dalgaları kullanılarak kemikler şekillendiriliyor. Bu teknoloji ile yapılan operasyonlarda kullanılan teknolojinin doku seçme özelliği sayesinde kemik çevresindeki diğer dokulara zarar verilmemektedir. Böylece ameliyat sırasında daha az kanama meydana gelir. Bu da ameliyat sonrası morluk ve şişliğin daha az olmasını sağlar. Dolayısıyla piezo burun estetiği yaptıranlar daha konforlu ve konforlu bir burun ameliyatı süreci geçireceklerdir. Mikrometrik Burun Estetiği Nedir? Yazımızın bu bölümünde mikrometrik burun estetiği hakkında da bilgi verebiliriz. Mikromotor teknolojisi de yeni bir teknoloji olup yaklaşık 10 yıldır burun ameliyatlarında kullanılmaktadır. Çene yüz cerrahisinden beyin cerrahisine kadar pek çok alanda, kemiği şekillendirmek için kullanılan motor teknolojisinin mikro hali, burun gibi küçük alanlarda çok rahat şekillendirme ameliyatına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Mikromotor teknolojisi ile burun kemikleri, elektrik enerjisine dayalı bir sistemle hızlı bir şekilde düzgün bir şekillenme sağlayabilmektedir. Bu noktasal şekillendirme sayesinde ödem ve kanama olasılığı azaltılabilir ve böylece çok daha hızlı bir yara iyileşme süreci yaratılabilir. Bu nedenle yine daha az morarma ve şişlik sağlanması sağlanır. Kırmadan burun estetiği teknikleri arasında yer alan mikromotor rinoplasti, mikromotor cihazına bağlanan ortalama 2 mm uzunluğundaki ince uçlar sayesinde burun kemiğindeki şekil bozukluklarına hassas müdahaleye olanak sağlar. Mikromotor tekniğindeki ince uçlar sayesinde burun kemiğine kuvvet uygulamadan müdahale etmek mümkündür. Bu sayede burun kemiğine milimetrik dokunuşlar yapılabilmektedir. Ultrasonik Rinoplasti Nasıl Yapılır? 'Piezo burun estetiği nedir?' sorusunu yanıtladıktan sonra Ultrasonik burun estetiği ameliyatı lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. Ortalama 1,5-2 saat süren piezo burun estetiğinde burnun doğal yapısındaki yumuşak dokuların, sinirlerin, damarların ve mukozaların zarar görmemesi için bir yol izlenir. Burun kemiğinde büyük kırıklar oluşmadığı ve enfeksiyona neden olmadığı için ameliyata bağlı aşırı kanama veya ağrı beklenmez. Piezo burun ameliyatında kullanılan cihaz sayesinde hekime daha hassas ve kolay bir çalışma ortamı yakalanır. Ultrasonik güç jeneratörleri, elektronik modül, el kısmı ve uçları ile cerraha esneklik sağlarken, hastaya daha az zarar vererek daha hızlı ve kolay iyileşme süreci sağlar. Dolayısıyla piezo ile burun ameliyatının hem doktor hem de hasta açısından pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle piezo burun estetiği yaptıranlar istedikleri burun yapısını elde etme ve ödem giderme konusunda avantajlıdırlar. Ultrasonik Burun Ameliyatının Avantajları Piezo burun estetiği tekniğinin nasıl yapıldığı hakkında genel bilgiler verdikten sonra bu ameliyat tekniğinin başlıca avantajlarını da sıralayabiliriz: Yumuşak doku travması azaldığı için morarma minimaldir. Kontrollü müdahaleler sayesinde kalemle çizilmiş gibi bir burun yapısı oluşturulur. Daha estetik bir burun geçişi oluşturulmasına yardımcı olur. Mikromotor sistemlerle çalışılarak kontrolsüz kemik kırılmalarının önüne geçilir. Kanamaları en aza indirir.
Kalın derili hastalarda burun estetiği teknikleri ince derili hastalara göre farklılık gösterir. Bunun nedeni kalın derili kişilerde yapılan işlemlerin detaylarının pek görülmemesidir. Kalın cilt, süreçleri kaplar, bu nedenle cildin gerilmesi ve daha güçlü kıkırdakların kullanılması gerekir. Cildinizin kalın mı ince mi olduğunu anlamak kolay değildir. Ancak göstergelerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Cildinizde sıklıkla yağlanma sorunu yaşıyorsanız, burun ucunuz ve burun kenarlarınız fazla dolgunsa ve cildinizin yağlı olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen kalın derili bir burnunuza sahipsiniz. Doktorunuzla konuştuktan sonra sizi bu konuda bilgilendirecektir. İyileşme süreci kalın derili kişilerde ince derili kişilere göre daha uzundur. Normal şartlarda 1 yıla kadar tam oturması beklenen burunlar, derinin kalın olması nedeniyle 2 yıla kadar dayanabilmektedir.
Kemerli Burun Nasıl Oluşur? Eğer burnunuz kemerli ise büyük ihtimalle sahip olduğunuz genlerden kaynaklanmaktadır. Doğal sebeplerden dolayı oluşma ihtimali daha yüksek olsa da nadiren de olsa darbeler sonucu kemerli bir burun meydana gelebilir. Yenidoğanlarda kemerlenme görülmez. Kemerli burun birçok kişi tarafından estetik bir sorun gibi görünse de işlevsellik açısından da sıklıkla sorunlara neden olabiliyor. Nefes darlığı, uyku sırasında dinlenememe ve horlama gibi çoğu solunum problemiyle aynı semptomlara sahiptir. Detaylı muayene sonucunda nefes probleminizin sebebini öğrenebilirsiniz. Nasıl düzeltilir? Kavisli burunların sorunu aslında burun kemiğindeki çıkıntılardır. Cerrahi müdahale gereklidir. Bu operasyonlar da genel anestezi altında yapılmaktadır. Burun kemiğinin törpülenmesiyle düzgün hatlara sahip bir burun elde edilir. Aynı zamanda hava kanallarının doğru açılması, tıkanmaya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması ve hastanın arzu etmesi halinde estetik değişiklikler de yapılabilmektedir.
Burun ucu ameliyatı nasıl yapılır? Sadece burun ucuna müdahale edilmesi gerekiyorsa bu operasyon normal burun estetiğine göre daha az zaman alır. Kemik yapısına herhangi bir işlem yapılmadığı için oluşacak morluk ve şişlikler çok daha hızlı iyileşecektir. Burun ucu ameliyatı sonrasında silikon desteği ve burun ateli de gereklidir. Tamponu çıkarırken herhangi bir ağrı veya sızı yaşanmayacaktır. Nihai sonuç için unutulmaması gereken nokta, oturacak burnun doğal görünmesi ve fonksiyonel gereksinimlerini sorunsuz bir şekilde karşılayabilmesidir.